"Netop dét, at blive klog på sig selv i fællesskab med andre, er den helt store gevinst."

Af Rolf Sanderhoff, forstander

Lige nu står mange unge og deres forældre overfor at skulle træffe det endelige valg af efterskole til den unge efter sommerferien.

Overvejelserne er mange. De unge søger efter skoler, der dækker deres interesser, mens det for forældrene også er vigtigt at kende skolens værdier og fundament.

Hardsyssel er en bred efterskole, der går i dybden. Vi har fire linjer i noget så forskelligt som outdoor, musik, sport og film og en række valgfag, der dækker både boglige og kreative fag.

Som forstander mærker jeg vigtigheden af, at vi netop er en bred efterskole.

En pige fortalte mig, at hun hele sit liv havde spillet håndbold og var rigtig glad for det. Men på Hardsyssel havde hun fundet ud af, at hun faktisk også var rigtig glad for at synge i rytmisk kor. En fodbolddreng opdagede, at han også var glad for at spille guitar i et band på skolen og lave egne kompositioner sammen med musiklærerne.

Det er eksempler på, at et efterskoleophold på Hardsyssel hjælper eleverne med at finde nye sider frem af sig selv. Det er der flere fordele ved.

Når man som elev kommer på en skole med mange forskellige fag, linjer og interesser, så møder man mennesker, man ikke havde regnet med, kunne blive ens venner. Måske er det den allerstørste fordel ved en bred efterskole. Man møder nogen med samme interesser som en selv, og man møder nogen, der på ingen måde ligner en selv. Det er tit der, de mest vidunderlige venskaber opstår.

At blive klog på sig selv

Og netop det at blive klog på sig selv i fællesskab med andre er den helt store gevinst ved en bred efterskole, der har fællesskab, som en helt grundlæggende værdi. 

Spørger man eleverne, hvad der er det bedste ved et år på Hardsyssel, siger de altid fællesskabet. De nævner sjældent et fag eller en interesse som det vigtigste. Og det er i fællesskabet, man bliver klog på sig selv. 

Når vi tør møde hinanden på kryds og tværs af interesser, når vi tør møde nye mennesker, så bliver livet langt større. På Hardsyssel tager vi eleverne i hånden og følger dem på vej. Vi udfordrer og støtter og hjælper dem med at blive bevidste om deres håb og drømme. Vores linjer og valgfag er ikke noget i sig selv. De er et redskab til at opnå det, som virkelig betyder noget i livet. Troen på både sig selv og andre mennesker.