På Hardsyssel Efterskole handler det nemlig ikke kun om at forbedre sig fagligt i 10.klasse, men også om at lære sig selv endnu bedre at kende. Mange elever i 10.klasse vælger en efterskole i 10.klasse, for at blive endnu mere klar til en ungdomsuddannelse, og prøve sig selv af, uden at far og mor er til stede. På Hardsyssel Efterskole vil vi udfordre dig både fagligt og dannelsesmæssigt.
En af de store forskelle mellem at vælge 10. klasse på folkeskolen kontra efterskole er, at du på efterskolen også møder dine lærere om aftenen, til måltiderne, i weekenden og på mange andre tidspunkter. Det at møde lærerne uden for undervisningssituationerne giver et særligt fællesskab og undervisningsmiljø.
Alle elever i 10. klasse skal have: Dansk, engelsk og matematik. Herudover har man mulighed for at tilvælge tysk og fysik. Hvis man ikke vælger tysk eller fysik, skal man have ’life skills’ i stedet, som består både af egen studietid, timer hvor man er med i køkkenet eller med pedellen i værkstedet og indimellem også mulighed for forskellig faglige forbedringer, der bliver udbudt i periode, fx skriftlig dansk.
Derudover skal du have 10.spor og 10.dannelse. 10.dannelse har du ca. hver anden onsdag formiddag, hvor fokus er på et dannelses-tema som ligger inden for en blanding af historie, samfundsfag og kristendom.
I dansk og faget dannelse følger du din stamklasse. Her oplever vi, at spredningen i niveau kan give gode debatter og faglige spørgsmål, ligesom vi undervisningsdifferentierer, når det giver mening.
I engelsk og matematik niveaudeler vi, så man måske bedre tør øve sit mundtlige engelsk eller har mulighed for at arbejde hurtigt i matematik. I tilbudsfagene tysk og science (fysik/kemi) er du sammen med et hold på tværs af 10. klasserne. Her er niveauet blandet, da vi oplever, at det giver gode faglige spørgsmål og både den øvede og usikre får noget ud af at lære af hinanden.
Vi afslutter de prøvefaglige fag med folkeskolens 10.klasses afgangsprøver (FP10). Vi oplever, at det gode undervisningsmiljø, de tætte og trygge sociale rammer og ikke mindst engagerede lærere, som hjælper og udfordrer dig i dagligdagen, giver et godt udgangspunkt for dig til at yde dit bedste til prøverne.
Hvis du vælger tysk og science er valget bindende, og du tilmelder dig automatisk eksamen i disse fag.
I 10. klasse skal du vælge et spor, som løber et halvt år ad gangen. Sporene tager udgangspunkt i, at der skal være noget for hjertet, hånden, helbredet og hjernen. Sporene har du 3,5-4,5 timer om ugen og er udover linjer og valgfag, der hvor du selv har mulighed for at sammensætte et skema efter dine interesser.
I skoleåret 2022/23 kan du vælge mellem fem forskellige spor:
Alle elever i 10. klasse skal som en del af obligatoriske undervisning i 10.klasse både i brobygning og skrive en Obligatorisk Selvvalgt Opgave (OSO). I brobygning kommer du ud og oplever to forskellige ungdomsuddannelser af hver to dages varighed. OSO-opgaven skal omhandle tanker om og vejen til ens ungdomsuddannelse.
Vi lægger OSO-opgaven i efteråret samtidig med, at eleverne er i brobygning, så uddannelsesbesøg og OSO hænger sammen. Samtidig ligger 9.klassernes projektopgave og deres uddannelsesdage samtidig, så uge 45 og 46 handler om uddannelse og fremtid.
Lærer
Helle startede hos os i januar ´22, men det føles allerede som om, hun har været en del af flokken i flere år fremfor blot få måneder. Helle underviser i dansk, engelsk, dannelse, periodefag og ikke mindst valgfaget ’bogklub’, som hun har taget initiativ til. Helle har nemlig udover læreruddannelsen også en uddannelse som boghandler og deraf også en stor interesse for bøger. Fritiden bliver brugt til det yderste og Helle fordeler sin energi og sit smittende væsen mellem familien og hjembyen Hjerm, hvor hun opererer som multifrivillig i alskens udvalg, bestyrelser og forældreforeninger. Derudover finder hun også tid til at gå til kor – en passion hun har dyrket gennem mange år.
Lærer
Asger underviser i dansk, science, forskellige valgfag, og så er han en del af læreteamet bag Filmlinjen. Udover at være en rigtig filmnørd, som gerne smider om sig med filmcitater og -referencer, så ligger der også en drengerøv gemt i Asger, som elsker at sætte naturfag på spil med eksperimenter, der gerne involverer både ild og brag, og så går han da heller aldrig af vejen for en god gang vandkamp eller lasergame til elevernes store fornøjelse.
Lærer - TR
Martin har været på Hardsyssel siden han blev færdig på seminariet, og han underviser i matematik, skills, på Outdoorlinjen og i valgfagene adventurerace, friluftsliv-light og køkkenhave. Også privat brænder Martin for at dyrke alskens gode sager i køkkenhaven – et levn fra opvæksten på gården hjemme i Thy. Tilhørsforholdet til Thy fornægter sig ikke, og han kan skrue op og ned for dialekten hurtigere end eleverne kan klappe højskolesangbogen i. Hvad end det er på rigsdansk eller på Thysk, så kan Martin noget med ord, og han er en den fødte entertainer og taler, som ikke er bange for at tale om de store ting i livet, og som sætter en ære i at møde eleverne lige nøjagtig der, hvor de er.
Lærer
Mette har læst historie og musikvidenskab på universitetet i Aarhus, hvor hun sideløbende har arbejdet 9 år på en friskole i det østjyske. Udover at udgøre en del af lærerteamet på musiklinjen, så underviser Mette også i matematik og dannelse og ikke mindst valgfagene sammenspil, guitar for begyndere og soloundervisning. Mette er meget initiativrig, helt nede på jorden og en aldeles vellidt lærer og kollega. Kend hende på det varme smil, strømpesokkerne og store kendskab til kongerækken.
Lærer - Uddannelsesvejleder
Mads har en bachelor i idræt og sundhed og en kandidat i Medievidenskab – en baggrund han på Hardsyssel bruger i fagene dansk, kulturfag, idræt, fodbold samt på sportslinjen, og derudover er han uddannelsesvejleder. Mads er lidt af en multikunstner med et alsidigt CV og har tidligere slået sine folder hos TV2 SPORT og DR P4 Midt & Vest. Han har også erfaring som DJ, jæger og gamer, men i dag er det mest fodbold og håndbold, der optager fritiden for den vestjyske landmandssøn.
Lærer
Simon startede på Hardsyssel i august 2021 – umiddelbart efter, at det sidste punktum var sat i hans kandidat fra Musikvidenskab. Og det er da netop også musiklinjen, der har fornøjelsen af hans utrættelige energi og tørre humor. Udover musik underviser Simon også i dansk, periodefag, valgfaget solo, klaver for begyndere og ikke mindst discgolf, som er en af hans store passioner. Af andre passioner kan nævnes Mr. Poxycat, laksefarvet fleece og ikke mindst at levere det perfekte lydspor til alverdens fester i det ganske land sammen med hans band.
Sammensæt et skema efter dine interesser:
Vælg GUITAR FOR BEGYNDERE hvis du gerne vil blive klogere på guitaren, og hvordan den fungerer.
Læs mere
Er du vild med fysisk udfoldelse, og vil du udvikle både din taktik og din teknik inden for badminton? Så vælg BADMINTON og se frem til et sjovt og aktivt indslag i skemaet.
Læs mere
Er du vild med vand, sejlads og eventyr? Så vælg valgfaget KANO, hvor du bliver fortrolig med kanosejlads og får en masse sjove oplevelser med dine venner.
Læs mere
MAKERSPACE er for alle der kan lide at arbejde kreativt med deres hænder. Mulighederne spænder vidt – prøv fx kræfter med 3D-print, CNC-fræsning og smykker.
Læs mere
I STRIKNING lærer du de basale strikkefærdigheder, du skal bruge for at kunne strikke et pandebånd, en hue eller måske en trøje. Er du allerede øvet, så hjælper vi dig videre og guider dig til din næste udfordring.
Læs mere
HÅNDBOLD er lig med sved på panden, harpiks på hænderne og smil på læben.
Læs mere
Søg